Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Τα φώτα στο τούνελ-η επιτάχυνση


Αφού κάνει το πρώτο τρέξιμο της προσομοίωσης του ο MF («THE LIGHTS IN THE TUNNEL») προχωράει σε ένα reality check. Αντιστρέφει τη βασική του υπόθεση έτσι ώστε να είναι σε συμφωνία με τον «κοινό νου» της ελεύθερης αγοράς:

Η τεχνολογία ποτέ δε θα φτάσει στο σημείο όπου ο κύριος όγκος των εργασιών που γίνονται από το μέσο άνθρωπο θα αυτοματοποιηθεί. Η οικονομία πάντα θα δημιουργεί νέες δουλειές τις οποίες θα μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Ή, καλύτερα, επειδή το «ποτέ» είναι κάπως ασαφές και απροσδιόριστο, μειώνει την κλίμακα στον ορίζοντα της δικιάς μας – άντε των παιδιών μας – ζωής. Έτσι, για ένα παιδί που γεννιέται σήμερα (υποθέτοντας μια μέση διάρκεια ζωής για τον 21ο αιώνα 87 χρόνια), στην παραπάνω υπόθεση το «ποτέ» αντικαθίσταται με το 2100.

Αν και ο «νόμος του Moore» (η υπολογιστική ικανότητα ενός κομπιούτερ διπλασιάζεται κάθε δυο χρόνια – διατυπώθηκε το 1965 από τον Gordon E. Moore, συνιδρυτή της Intel), δεν είναι νόμος με την έννοια που είναι ο νόμος της βαρύτητας, αλλά μια παρατήρηση και προεκβολή της στο άμεσο μέλλον, όλοι σχεδόν στο χώρο της τεχνολογίας τον έχουν αποδεχτεί. Στην καθημερινότητα μας το βλέπουμε αν συγκρίνουμε τους υπολογιστές και τα κινητά μας με αυτά που είχαμε πριν δέκα χρόνια, το τι κάνανε τότε, τι τώρα, τι πληρώναμε τότε, τι τώρα; Στην παρακάτω εικόνα ο νόμος του Moore πάνω στις MIPS.

Για κάνει πιο ενδιαφέροντα το νόμο του Moore ο MF τον εφαρμόζει στον Bill Gates. Ως σημείο εκκίνησης παίρνει το 1975 όταν o Bill εγκατάλειψε το Harvard και πήγε στο New Mexico όπου παρέα με τον Paul Allen, ίδρυσε τη Microsoft.

Το 1975, λοιπόν, ο Bill είχε στην τσέπη 1 cent. To 1981, όταν η κυκλοφόρησε το IBM PC που έτρεχε με το MS-DOS της Microsoft, σύμφωνα το νόμο, ο Bill είχε στην τσέπη του 8 cents. Tο 1986 που η μετοχή της εταιρίας μπαίνει στο NASDAQ, ο Bill είχε στην τσέπη του 45 cents. Το 1992 με τα Windows 3.1 φτάνει στα 3,6 δολάρια. Και με τα Windows XP το 2001, τα 82 δολάρια. Το 2011 είχε 2621 δολάρια.

Και αν συνεχίζει έτσι το 2100 θα έχει (αν ζει) 92200 τρις δολάρια. Καθόλου άσχημα, αν και μάλλον δε θα ζει για να το φχαριστηθεί.


Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμη θα ισχύει ο νόμος του Moore. Οι περισσότεροι λένε ότι για το προβλέψιμο μέλλον σίγουρα. Το 2009, οι ερευνητές του Stanford ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν και κωδικοποίησαν ψηφιακή πληροφορία σε σωματίδια μικρότερα από τα άτομα. Αλλά κι πιάσουμε κάποιο φυσικό όριο, η βαρύτητα θα μετατοπιστεί από την κατασκευή πιο γρήγορων ατομικών επεξεργαστών, σε συνδυασμούς μεγάλου αριθμού επεξεργαστών που θα λειτουργούν παράλληλα (parallel architecture). Κάτι που σε σημαντικό βαθμό ήδη γίνεται.



Αν περαιτέρω σκεφτούμε ότι σήμερα λειτουργούν γύρω στο 1,5 δις PCs, συν τους υπολογιστές στα κινητά, στα mp3 players, στα αυτοκίνητα, στα αεροπλάνα κλπ, χωρίς δυσκολία μπορούμε να σκεφτούμε ότι οι υπολογιστές είναι σχεδόν παντού.

Και δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε για το παιδί του παραδείγματός μας, όταν πεθάνει το 2100, η κηδεία του θα γίνει από μηχανές.

Ακόμη και ένα από τα πιο θεμελιώδη επαγγέλματα της ανθρώπινης ιστορίας – και από τα πλέον ανθεκτικά στις οικονομικές κρίσεις – μπορεί να έχει μπει στο ιστορικό χρονοντούλαπο.

συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου